Hozzávalók:
- sárgarépa
- gomba
- 2 db leveskocka
- 1,5 liter víz
A gombóchoz:
- búzadara (kb. fél bögrényi)
- 1 tojás
- só
- 1 csipet sütőpor
A vizet a leveskockákkal feltesszük főni. Amikor forr, beledobjuk a megpucolt, felszeletelt répát, gombát, és egyéb zöldséget, ami van éppen.
A tojást a sót,a búzadarát és egy csipet sütőport összekeverjük, majd pihentetjük. Ha időközben túlságosan besűrűsödni, kevés vízzel higíthatjuk. A lényeg, hogy kb. 20 perc állás után egy nem túl híg, nem túl sűrű masszát kapjunk.
Amikor a zöldségek puhára főttek, kiskanállal bele szaggatjuk a masszát a levesbe. Fontos, hogy ezt semmiképp se lobogó vízbe tegyük, mert akkor szétesnek a "gombócok". Néhány percig még főzzük, majd kész a leves.