Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 1 tojás (+1 tojás a kenéshez)
- 50 dkg liszt
- 25 dkg tehéntúró
- 3 evőkanál só
- 2 dl tejföl
- 3 dkg élesztő
- 25 dkg reszelt sajt
Ebből a mennyiségből kb. 45-50 db pogácsát lehet elkészíteni.
Először a lisztet elmorzsoljuk az élesztővel és a margarinnal. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval is. A reszelt sajtból csak az egyharmadát adjuk hozzá, a többi tegyük félre. Jól dolgozzuk össze, ha nagyon ragadós, akkor adjunk hozzá még lisztet.
Lisztezett nyújtólapon nyújtsuk ki, szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal. Hajtogassuk össze, majd hagyjuk pihenni 10 percet. Ezt a műveletet még 2-3 alkalommal ismételjük meg.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát 1-2 ujjnyi vastagságúra és szaggassuk ki a pogácsákat. Tojással kendjük meg a tetejüket, majd a maradék reszelt sajttal, ízlés szerint még egy pici sóval, köménymaggal, vagy szezámmaggal hintsük meg.
Előmelegített sütőben süssük aranybarnára.