Aszalt szilvával töltött csirkemell, burgonyapürével, párolt lilakáposztával
A hús elkészítése:
1 csomag magozott aszalt szilvát vörösborba áztatunk. Hogy jobban megpuhuljon, 1 percre betehetjük a mikróba is. A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, érdemes kiklopfolni is. A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Ez után 2-3 szem szilvát bele csavarunk, majd a húst vékonyra szeletelt szalonnával betekerjük. A feltekert húsokat olajjal kikent tepsibe tesszük, alufóliával lefedve 30 percig közepes lángon sütjük, majd a fóliát levéve kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
A párolt káposzta elkészítése:
Lilahagymát kockára vágunk és olajon megpirítjuk. A megtisztított, felaprított lila káposztát rádobjuk, kevés vizet adunk hozzá, és lefedve, kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhul. Ez kb. 30 percet jelent. Néha keverjük meg! Ez után ízesíthetjük. Fél kiló káposztához adjunk egy kevés köményt, vagy őrölt köményt, sót, 2-3 evőkanál cukrot, és kb. 2 evőkanál 10%-os ecetet. Ez már ízlés kérdése.
A burgonyapüré elkészítése:
A krumplit héjában főzzük, míg puha nem lesz. Ha kihűlt, meghámozzuk, majd krumplinyomón áttörjük. Ízlés szerint sót, margarint és tejet adunk hozzá. Ha nem elég „krémes”, bot mixerrel pürésíthetjük még, de vigyázzunk, hogy ne csináljuk túl sokáig, mert nyúlóssá válhat a krumplipüré.