Székelykáposzta:
Félig elkészítem a pörköltet, majd a savanyú káposztát kicsit kimosom (érdemes a vizet egy kancsóban félretenni, mert ha később, kóstolás közben nem elég savanyú, illetve sós a káposzta, akkor ezzel lehet javítani rajta) majd a káposztát egy kissé összevágni, és összekeverni a hússal. Ha van, akkor beleteszek egy kisebb darabokra vágott füstölt húst, vagy füstölt kolbászt (esetleg sonkalevet) és felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztát. Felforralni, majd kis lángra rakni. Nagyjából egy óráig rotyogtatni. Az utolsó 5 percben beleteszek 1-2 marék rizst és még ezzel is főzöm, majd 1-2 evőkanál lisztet csomómentesre keverni vízzel és rottyantani egyet rajta.
Ha van otthon a mélyhűtőben kész pörkölt, akkor nagyon kevés előkészülettel egy órán belül nagy fazék finomság készülhet.