Krumplifőzelék: A krumplit meghámozzuk, megmossuk, majd kockára vágjuk. Felöntjük vízzel, hogy kb. 3 ujjnyival több legyen, mint amennyi ellepi. Vegetázzuk, sózzuk, babérlevelet teszünk bele, és egy kevés majorannát. Lefedjük, majd hagyjuk főni, amíg a krumpli meg nem puhul. Az íze kedvéért kolbászt is karikázhatunk bele.
Rántást készítünk, amibe a végén egy kevés pirospaprikát is szórhatunk. A rántáshoz apránként vizet adunk, így csomómentesre keverjük. Ha a krumpli megfőtt, berántjuk. 1 kis pohár tejfölt keverünk hozzá, majd hagyjuk, hogy újraforrjon. Amikor elkészül, kiszedjük a babérlevelet, majd megfelelően ízesítjük egy pici cukorral, sóval, és ízlés szerint ecettel.
Rántást készítünk, amibe a végén egy kevés pirospaprikát is szórhatunk. A rántáshoz apránként vizet adunk, így csomómentesre keverjük. Ha a krumpli megfőtt, berántjuk. 1 kis pohár tejfölt keverünk hozzá, majd hagyjuk, hogy újraforrjon. Amikor elkészül, kiszedjük a babérlevelet, majd megfelelően ízesítjük egy pici cukorral, sóval, és ízlés szerint ecettel.
Túrógombóc: 500 gramm túrót, 3 tojássárgáját, 120 gramm búzadarát, 1 citrom reszelt héját, egy kevés cukrot, 1 csipet sót jól összekeverünk. Ezt követően lefedjük, és 2 órát állni hagyjuk a hűtőben. A 3 tojásfehérjét szintén betesszük a hűtőbe.
Amikor letelik a 2 óra, felverjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan, kis adagokban hozzáadjuk a túrós masszához. Vizes kézzel gombócokat formázunk (kb. 10-12 gombóc lesz ebből a mennyiségből).
Enyhén sós vizet forralunk, amikor már lobog, beletesszük a gombócokat. Néhány percig főzzük, majd amikor feljön a gombóc a fazék tetejére, már kész is (kb. 3-5 perc).
Tűzön, egy kevés olajon, zsemlemorzsát pirítunk, amiben a végén megforgatjuk a gombócokat.
Tejföllel, cukorral tálaljuk.
Amikor letelik a 2 óra, felverjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan, kis adagokban hozzáadjuk a túrós masszához. Vizes kézzel gombócokat formázunk (kb. 10-12 gombóc lesz ebből a mennyiségből).
Enyhén sós vizet forralunk, amikor már lobog, beletesszük a gombócokat. Néhány percig főzzük, majd amikor feljön a gombóc a fazék tetejére, már kész is (kb. 3-5 perc).
Tűzön, egy kevés olajon, zsemlemorzsát pirítunk, amiben a végén megforgatjuk a gombócokat.
Tejföllel, cukorral tálaljuk.